Contact Digital Options

Optimizarea site-ului web

Optimizarea vitezei site-ului este esențială pentru a oferi utilizatorilor o experiență de navigare rapidă și plăcută, dar și pentru a influența pozitiv clasamentul site-ului tău în căutările organice. Iată câteva sugestii pentru a optimiza viteza site-ului:

1. Comprimarea imaginilor

Imaginile sunt unul dintre cele mai importante elemente ale unui site, dar pot fi și responsabile pentru timpul lung de încărcare a paginii. Reducerea dimensiunii imaginilor poate ajuta la îmbunătățirea vitezei de încărcare a site-ului. Există multe instrumente gratuite disponibile online care pot comprima imaginile fără a afecta calitatea acestora. Printre cele mai populare instrumente se numără TinyPNG, Optimizilla și Compressor.io.
Dacă ai nevoie de un instrument intern pentru calculator / laptop astfel încât să nu aibă nevoie de o conexiune la internet îți recomand cu drag Paint.net.
Paint.net este o extensie a exe-ului Paint care îți oferă salvarea pozelor în format WebP, specifice site-ului web.

Este important să ții cont de faptul că, chiar și cu compresia imaginilor, ar trebui să alegi dimensiunea corectă pentru fiecare imagine în parte. De exemplu, dacă dimensiunea unei imagini este de 2000 x 2000 pixeli, dar vei afișa acea imagine doar într-un element de 500 x 500 pixeli pe site-ul tău, ar trebui să redimensionezi imaginea la dimensiunea corectă pentru a reduce timpul de încărcare al paginii.

2. Reducerea dimensiunii paginii

O altă modalitate de a îmbunătăți viteza site-ului tău este de a reduce dimensiunea paginii prin eliminarea codului inutil, reducerea numărului de fișiere CSS și JavaScript, precum și eliminarea fișierelor neutilizate. Un alt aspect important de luat în considerare este optimizarea codului, în special CSS și JavaScript. Minificarea codului poate ajuta la reducerea dimensiunii fișierelor și la îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginii.

3. Găzduirea site-ului

Găzduirea site-ului pe un server rapid și fiabil poate ajuta la îmbunătățirea vitezei de încărcare a site-ului. Dacă site-ul tău are un trafic mare, consideră opțiunile de găzduire dedicate sau VPS, care oferă o mai mare putere de procesare și o bandă mai mare pentru trafic. De asemenea, asigură-te că serverul tău este localizat într-un loc geografic apropiat de utilizatorii tăi, deoarece aceasta poate ajuta la reducerea timpului de încărcare.

4. Utilizarea caching-ului

Caching-ul este o tehnică care permite stocarea temporară a datelor într-un cache (o zonă de memorie sau un fișier temporar) pentru a reduce timpul de încărcare a paginilor web. În cazul web-ului, caching-ul se referă la stocarea paginilor web, a fișierelor de imagine sau a altor resurse pe un server proxy sau în cache-ul browserului utilizatorului, astfel încât acestea să poată fi accesate mai rapid în viitor.

Există două tipuri principale de caching pentru site-uri web:

1. Caching-ul la nivel de server - Acesta implică stocarea datelor într-un cache de pe serverul web. Atunci când un utilizator accesează pagina web, serverul verifică mai întâi cache-ul său pentru a vedea dacă pagina este deja stocată acolo. Dacă este, pagina este furnizată imediat utilizatorului, reducând timpul de încărcare. Dacă pagina nu se află în cache, serverul își ia datele de pe hard disk sau de pe baza de date și le stochează în cache pentru accesare ulterioară.

2.Caching-ul la nivel de browser - Acesta implică stocarea datelor în cache-ul browserului utilizatorului. Atunci când utilizatorul accesează o pagină web, browserul descarcă pagina și orice resurse (cum ar fi imagini, fișiere CSS sau JavaScript) necesare pentru a afișa pagina. Aceste resurse sunt apoi stocate în cache-ul browserului, astfel încât dacă utilizatorul accesează aceeași pagină web în viitor, aceste resurse pot fi accesate mai rapid, reducând timpul de încărcare.

Este important să ții cont de faptul că, deși caching-ul poate îmbunătăți semnificativ timpul de încărcare a paginilor web, acesta poate duce la probleme atunci când se face actualizarea site-ului. Când faci modificări la site, utilizatorii ar putea vedea versiunea veche a paginii pentru o perioadă de timp, până când datele din cache sunt actualizate. De aceea, este important să configurezi setările de caching în mod corespunzător pentru a evita aceste probleme și pentru a te asigura că utilizatorii văd întotdeauna cea mai recentă versiune a site-ului tău.

5. Dacă folosești Wordpress sau Shopify

WordPress și Shopify sunt două platforme populare de construcție a site-urilor, utilizate de milioane de utilizatori la nivel global. Ambele platforme sunt populare pentru crearea de site-uri web pentru afaceri, bloguri și magazine online. Aceste platforme folosesc la rândul lor și un constructor de site-uri precum elementor, divi, oxygen sau altele. Acestea sunt instrumente care îți permite să creezi și să gestionezi site-ul tău fără a avea nevoie de cunoștințe de programare sau design web. Însă trebuie să știi că majoritatea constructoarelor îngreunează uneori site-ul tocmai de asta încearcă să utilizezi secțiunile oferite într-un mod cât mai eficient și mai curat pentru a nu îngreuna site-ul.

6. Verifică site-ul de erori interne

Dacă folosești plugin-uri open source, verifică mereu log-urile de erori. Am întâlnit situații în care o simplă eroare ne îngreuna site-ul la încărcare cu până la +2 secunde pe sesiune. Utilizează un instrument de verificare a site-ului: Există mai multe instrumente disponibile online, cum ar fi Screaming Frog și Xenu Link Sleuth, care pot ajuta la identificarea erorilor interne ale site-ului tău. Aceste instrumente scanează site-ul tău și raportează erorile de pagină, link-uri stricate și alte probleme. Verifică manual site-ul: Dacă preferi, poți verifica site-ul tău manual, navigând prin paginile și verificând dacă există erori de link sau alte probleme. Aceasta poate fi o modalitate laborioasă de a verifica site-ul, dar poate fi utilă pentru identificarea problemelor mici.

Ne bucurăm că ți-am fost de ajutor. Pentru a avea un randament cât mai mare, asigură-te că toți pașii de mai sus sunt executați corect.

Dacă în continuare ai probleme cu site-ul tău sau doar se miscă greu, trimite-ne un mesaj și hai să vedem cum te putem ajuta să obții un rezultat de optimizare peste 90%.